01. april – Predstavljen ‘drive in’ dijagnostika na koronavirus – Hrvatska

0
177

Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZZJZ) Dr Andrija Štampar je predstavio kako u praksi izgleda “drive in” dijagnostika koronavirusa, koju su prvi u Hrvatskoj uveli kako bi se ubrzalo dijagnostikovanje i povećao broj testiranih osoba.

Voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju NZZJZ Dr Andrija Štampar Jasmina Vraneš objasnila je na konferenciji za novinare kako ta metoda funkcioniše i prikazala cjelokupan proces testiranja osoba na koronavirus.

– Otkad je taj sistem uzorkovanja Zavod počeo primjenjivati, bilo je oko 150 ljudi, a bilo je i pozitivnih – kazala je Vraneš. Testiranje traje od 7 do 19 sati, a kapacitet za isto vremensko razdoblje može prihvatiti do 300 ljudi.

Vraneš ističe da je promijenjena jedino metoda uzorkovanja, a testovi su i dalje najbolji mogući, klinički validirani i traju tri ipo sata.

Osobe pri testiranju ne izlaze iz automobila, što povećava nivo sigurnosti njih i zdravstvenih radnika. Naručivanje za testiranje i dalje će se sprovoditi putem odabranog ljekara porodične medicine.

Na testiranje se može doći i pješice, a tom se prilikom uzorak uzima na stolici koja se dezinfekuje. Onaj ko dođe u autu, a sam vozi, treba da nosi masku da olakša uzorkovanje.

Rezultati testa javljaju se ljekaru koji je uputio pacijenta, a ako je pozitivan odmah se alarmira i epidemiolog da preduzme sve moguće mjere.

Vranješ naglašava da nema kontakata između osoba koje se testiraju i zdravstvenih radnika jer sve ide preko sistema e-uputnika, a osoba koja se testira nalazi se na unaprijed pripremljenoj listi.