01. avgust – Ko neće da donira organe ne treba ni da ih dobije – Srbija

0
385

Na snazi u Srbiji je novi Zakon o presađivanju organa. Iako je bilo dosta polemike u javnosti oko pomenutog zakona, on omogućava da, ukoliko neko želi da budete donor popuni obrazac koji će moći da dobije od izabranog ljekara ili u Upravi za biomedicinu u Beogradu.
Dr Vesna Rakonjac, v. d. direktora Uprave za biomedicinu, rekla je da su svim direktorima domova zdravlja proslijeđena detaljna uputstva o tome kako da se ponašaju u slučaju kad neko hoće da se izjasni protiv doniranja organa, kao i gdje mogu da preuzmu IOZ obrazac, odnosno izjavu o zabrani uzimanja organa ili tkiva.
– Pomenuti obrazac će se koristiti do izrade novog, koji će biti sastavni dio podzakonskog akta koji će imati pravni osnov iz Zakona o presađivanju ljudskih organa – objasnila je dr Rakonjac.
Ona je prethodno naglasila da država ni u kom slučaju nikoga ne tjera da bude davalac organa i da u Zakonu nigdje ne piše da svi rođenjem postajemo donori. Naime, organi preminule osobe mogu da se uzmu radi presađivanja samo ukoliko se punoljetna, poslovno sposobna osoba nije prije smrti tome usprotivila, kao ni članovi njene porodice – roditelji, supružnik, vanbračni partner ili punoljetno dijete. U slučaju da maloljetna osoba premine, ali je bez roditeljskog staranja, tada je dozvoljeno uzimanje organa samo na osnovu odluke etičkog odbora zdravstvene ustanove. Zakon takođe predviđa i precizno definisanje ustanova koje će obavljati poslove u vezi s presađivanjem organa, odnosno transplantacionih centara.
– Zakon je u dijelu koji se odnosi na saglasnost porodice identičan kao i prethodni, jer se i ranije porodica pitala da li organi njihove preminule najmilije osobe koja se našla u stanju moždane smrti mogu biti donirani za transplantaciju – podsjetila je dr Rakonjac.
S druge strane, dr Danica Grujičić, neurohirurg, smatra da oni koje ne žele da budu donori ne treba ni da dobiju organe ukoliko im to bude potrebno jednog dana.
– U potpunosti podržavam zakon. Ljudi imaju pravo izbora, ne želite da budete donor iz nekog razloga ili ubjeđenja, na primjer vjerskog, odete kod svog doktora, uvrstite se u registar onih koji neće da budu donori, i to je to. Ne možete očekivati da vam neko da organ ako vam se nešto desi ako sami odbijate da učinite isto – kaže dr Grujičić.
Ljekari podsjećaju da je 20 puta veća vjerovatnoća da nam zatreba organ donora nego da sami budemo davaoci, a u Srbiji na bubreg čeka oko 750 pacijenata, srce 39, a na jetru 40 ljudi.