01. Decembar – OBILJEŽEN SVJETSKI DAN AIDS-a – Hrvatska

0
264

Već 28 godina unazad, svake godine se u svijetu 1. decembra obilježava Svjetski dan AIDS-a. Cilj je podići svijest javnosti i ukazati na javnozdravstveni značaj HIV/AIDS-a: rizike i mjere zaštite, važnost prevencije, ranog dijagnostikovanja, liječenja i zaštite za oboljele, kao i pokazati solidarnost prema oboljelima te dati doprinos smanjenju stigme i diskriminacije i zaštiti polnog i reproduktivnog zdravlja. Međunarodni simbol svjesnosti i podrške prevenciji i liječenju HIV infekcije i AIDS-a je crvena vrpca.
HIV je virus koji spada u polno i krvlju prenosive infekcije i napada imunološki sistem i uzrokuje cjeloživotnu hroničnu bolest, koja najčešće nema simptoma dugi niz godina. Virus se prenosi nezaštićenim polnim odnosom, krvlju (najčešće dijeljenjem igala i šprica kod injektiranja droga) i sa zaražene majke na dijete. Liječenje zaustavlja napredovanje bolesti i razvoj AIDS-a. AIDS je krajnji stadijum HIV infekcije koji nastaje usljed uništenja imunološkog sistema, kada se javljaju različite bolesti zbog smanjenog imuniteta. Testiranje je jedini način otkrivanja i dijagnostikovanja infekcije HIV-om, omogućuje rano otkrivanje infekcije i uspješnije liječenje te pomaže u sprečavanju daljnjeg širenja HIV-a.
Ove godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i Hrvatska udruženje za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Ministarstva zdravlja, Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država Zagreb i uz podršku Ministarstva nauke i obrazovanja i brojnih partnera sprovedena je kampanja čiji je cilj bio informisati i edukovati mlade o rizicima i načinima zaštite. HZJZ i HUHIV u partnerstvu su izradili prvu u Hrvatskoj, inovativnu platformu i mobilnu aplikaciju Polno zdravlje. Ovaj moderan pristup mladima na pregledan i zanimljiv način pruža korisne informacije o polnom i reproduktivnom zdravlju, uključujući procjenu rizičnih polnih ponašanja, savjete za odgovorno polno ponašanje i preporuke za zaštitu zdravlja, testiranje i liječenje, skladno važećim naučnim i stručnim spoznajama.