01. decembar – Umrle najmanje 53 osobe zbog morbila – Polinezija

0
238

Najmanje 53 osobe, uglavnom djeca, umrle su na Samoi u epidemiji morbila od početka prošlog mjeseca uprkos uvođenju vanrednog stanja u zemlji, objavila je vlada tog pacifičkog ostrva. Prema najnovijim podacima, od izbijanja epidemije zabilježeno je 3.728 slučajeva te zarazne bolesti, objavilo je samoansko ministarstvo zdravlja. Gotovo svi umrli su djeca mlađa od četiri godine.

Samo u posljednja 24 sata zabilježeno je pet smrtnih slučajeva i 198 novozaraženih, objavila je vlada. Od sredine novembra na Samoi su na snazi mjere vanrednog stanja. Sve škole i svi univerziteti su zatvoreni, a svima mlađima od 19 godina zabranjena su javna okupljanja.

Vjeruje se da je epidemija morbila na Pacifiku izbila na Novom Zelandu, proširivši se kasnije na druge zemlje poput Tonge, Samoe i Fidžija. Samoa je najteže pogođena zbog niske stope vakcinacije protiv morbila od samo 28 do 40 posto, objavio je UNICEF. Od početka epidemije vlada je potrošila milijone dolara na kampanju masovnog vakcinisanja, te je u međuvremenu vakcinisana četvrtina populacije.