01. februar – EKSPLOZIVNO ŠIRENJE VIRUSA ZIKA – SAD

0
302

Eksplozivno širenje virusa Zika, koji je za sada registrovan u više od 20 zemalja, natjeralo je Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da sazove hitan sastanak posvećen ovoj epidemiji za 1. februar.
WHO je upozorila da bi opasni virus Zika mogao da se proširi u brojnim zemljama prvenstveno u zemljama Južne i Sjeverne Amerike, osim Kanade i Čilea.
Za ovaj virus koji prenose komarci ne postoji lijek, a infekcija izaziva simptome poput temperature, konjuktivitisa i glavobolje. Virus je najopasniji za trudnice, jer utiče na plod, a djeca se rađaju sa oštećenjima mozga, što može dovesti i do smrti.
Od početka 2015. godine autohtoni slučajevi infekcije su prijavljivani u regionu Pacifika. Autohtona transmisija Zika virusa se od aprila 2015. godine prijavljuje u Brazilu. Nakon toga, infekcija Zika virusom se proširila na 20 zemalja Amerike. U zemljama EU nije prijavljen nijedan autohtoni slučaj infekcije Zika virusom, sa izuzetkom dva najudaljenija regiona (francuske prekomorske teritorije), Sent Martin i Gvadalupe, od kojih je svaki prijavio po jedan autohtoni slučaj.
Predsjednica Brazila Dilma Rusef je pozvala na iskorjenjivanje komaraca u zemlji, s obzirom da vakcine još nema. Svakodnevno se apeluje na Brazilce da uklone stajaću vodu u barama i otvorenim rezervoarima gdje se legu insekti. Svjetska zdravstvena organizacija SZO procijenila je da bi u narednih godinu dana u Sjevernoj i Južnoj Americi virusom zika moglo da se zarazi tri do četiri miliona ljudi, kao i da bi ta bolest mogla da se proširi i na Kinu.