01. februar – Oproštajni govor prof. Patrlja uzburkao javnost – Hrvatska

0
299

Donedavni šef hirurške Klinike KB Dubrava, prof. dr sci Leonardo Patrlj, poznat kao jedan od najboljih abdominalnih hirurga u Hrvatskoj, koji je prvi presadio jetru u Hrvatskoj, odlazi u Institut za tumore jer je smijenjen sa rukovodećeg mjesta u Klinici. Prof. Patrlj je smijenjen jer mu se zamjera što tokom održanih štrajkova, kao načelnik klinike nije evidentirao radno vrijeme ljekara Prof. Patrlj se od kolega oprostio dosta emotivno, a njegov govor su prenijeli mediji regiona i šire.

– Bio je to jedan prekrasan period u mom životu. Te 1995. godine sto posto nas mislilo je isto, ponašali smo se isto, bili smo ponosni što smo članovi Klinike za hirurgiju. To se primijetilo ne samo u ovoj bolnici nego u cijeloj Hrvatskoj, to naše zajedništvo koje nas je vodilo. Zahvalan sam na svemu što ste mi pružili. Od vas sam mnogo naučio. I od onih najmlađih i od onih najstarijih. Naučio sam kako biti odlučniji, odvažniji, hrabriji… I sigurno odlazeći iz ove bolnice moram priznati da ću zbog vašeg uticaja otići kao bolji čovjek nego što sam došao.

Kakva se poruka šalje jedinom redovnom profesoru Medicinskog fakulteta koji je glavni mentor za specijalizante što hitne, što abdominalne, što opšte hirurgije, kad ni na jednom konkursu, uprkos najboljim referencama, ne samo ovdje nego i šire u Hrvatskoj, ne može dobiti nijednu poziciju osim one kliničkog ljekara kao da sam sad završio specijalizaciju. To je poruka ‘mi te ne trebamo i ne trebaš nam ovdje’. Prema tome, ovo se ne odnosi na vas, ali se odnosi na one koji su to učinili. Takvu izdaju nikad nisam doživio, pogotovo od onih koji su mi bili najbliži. Kasnije sam se pitao i zaključio – ako je Isus Hrist kao najveće dobro imao svoga Judu, ako je Gaj Julije Cezar imao svoga Bruta, onda nije ni čudo da sam i ja takvog Bruta imao. Dakle, draga gospodo, hvala vam na svemu, drago mi je da sam ovdje boravio, drago mi je da sam postao bolji čovjek… Svi oni koji će danas slaviti što ja odlazim neka slave i neka uživaju, ali neka znaju da se na tuđoj nesreći svoja vlastita sreća ne može graditi. Sretan sam što odlazim. Nezavisno što imam 60 godina, još uvijek mogu nešto pripomoći. Svim specijalizantima mogu reći da ako im mogu nešto pomoći da ću im i dalje pomagati. Moj put je, dakle, trasiran. Slijedim ono što su signali Božji, idem onako kako me vodi. Vodi me na Zapad. Istina, meni je Zapad u ovim godinama Črnomerec. Želim vam sve najbolje. Uživajte, radite što bolje. I želim vam svaku sreću u životu, hvala vam lijepo! – rekao je prof. dr Patrlj kog su kolege ispratile velikim aplauzom.

– Bilježio sam svaki sat – tvrdi prof. Patrlj koji uživa izuzetno veliku podršku kolega, što je dokazala peticija koju je u pet dana potpisalo 1500 ljekara iz Hrvatske. Njome se traži opoziv smjene ovog ljekara i razrješenje dužnosti sanacijskog upravnika bolnice.