01. januar – Početak kraja SMA u Srbiji

0
93

Prva velika vijest na samom početku 2022. godine dolazi iz zdravstvenog sektora. Kako Telegraf.rs saznaje, skirningovanje na spinalnu mišićnu atrofiju (SMA) testom iz krvi na rođenju, počeće u prvom kvartalu 2022. godine. Riječ je o bolesti zbog koje je društvo sakupljalo pomoć za liječenje u inostranstvu.

Uvođenjem skrininga na rođenju, dakle neonatalnog, jedan od dva dostupna lijeka dao bi se oboljelom djetetu u prvim danima života. Cilj je da se spriječi razvoj ove inače smrtonosne bolesti i prije pojave simptoma, čime bi se spasili životi.

Uprkos iskazanoj solidarnosti i velikom saosjećanju sa već oboljelom djecom, za koje je prikupljeno po više od 2 miliona eura za terapiju lijekom koji nije dostupan u Srbiji, samo djeca koja bi bila otkrivena, tj. skriningovana na rođenju bila bi liječena pravovremeno. Upravo ta reakcija u najpogodnijem trenutku, što je vrijeme prije razvoja simptoma, jedini je garant, kažu ljekari, da se bolest suzbije.

Praksa skriningovanja, tj. otkrivanja rijetkih i teških bolesti na rođenju, u Srbiji već postoji. Uvođenjem skrininga na SMA, spisak bi se proširio za jednu, čime bi broj skriningovanih bolesti ostao jednocifren iako je rijetkih bolesti u svijetu oko 7.000.

Prema još nezvaničnim saznanjima, u Srbiji će biti uveden skrining na spinalnu mišićnu atrofiju. Riječ je o pilot-projektu, što znači da će u trajanju od 12 mjeseci neonatalni skrining novorođenčadi biti vršen na ograničenom prostoru – u jednom velikom beogradskom porodilištu. Ideja i nada predstavnika struke jeste da se nakon svojevrsnog jednogodišnjeg uhodavanja, jer je riječ o, ističu, ozbiljnom poslu, skrining proširi na teritoriju cijele Srbije.

Ovaj pilot-projekat finansiraće farmaceutske kompanije uz podršku Ministarstva zdravlja. Telegraf