01. januar – Prvi pad broja stanovnika u 70 godina – Kina

0
279

Zvanični podaci biće poznati krajem januara, ali istraživači smatraju da je broj stanovnika pao za 1,27 miliona.
Broj stanovnika u Kini, državi s najvećim brojem ljudi, lani je prvi put pao u posljednjih 70 godina, tvrde stručnjaci, uprkos odustajanju od politike jednog djeteta. Premda će zvanični podaci biti poznati do kraja januara, stručnjak Yi Fuxian, istraživač koji radi u Sjedinjenim Američkim Državama na univerzitetu Wisconsin-Madison, već sada ocjenjuje da je 2018. broj stanovnika u Kini pao za 1,27 miliona.
To nije mnogo u odnosu na njihov ukupan broj, 1,39 milijardi, ali se događa prvi put u istoriji Narodne Republike Kine, osnovane 1949. godine.
Nakon pronatalitetne politike osnivača komunističkog režima Mao Zedonga, Kina je krajem 1970-ih počela sprovoditi politiku jednog djeteta, koju su često kritikovali zbog okrutnosti. No, zbog starenja stanovništva Peking je 2016. dopustio svim porodicama da mogu imati dvoje djece. Ipak, zbog troškova školovanja, zdravstvenog osiguranja i stanovanja, mnogi parovi i dalje se odlučuju za samo jedno, čak i nijedno dijete.
Po procjeni Vlade, broj osoba iznad 60 godina mogao bi do 2050. porasti na 487 miliona, što je 35 posto stanovništva, a krajem 2017. bilo ih je 241 milion (17,3 posto). Očekuje se da će broj žena u fertilnoj dobi pasti za više od 39 posto u sledećih deset godina, smatra He Yafu, nezavisni demograf, koji ocjenjuje da su procjene profesora Fuxiana realne.
Istraživači koji odavno kritikuju politiku jednog djeteta, pozivaju kinesku Vladu da ukine ograničenje od dvoje djece po porodici i da podstiče rađanje produženjem porodiljskog odsustva i poreznim olakšicama. Ako komunistički režim ne bude brzo reagovao kriza zbog starenja stanovništva biće gora nego u Japanu, a ekonomski izgledi još lošiji, upozoravaju istraživači.