01. jul – Održan Bazar zdravlja – Srbija

0
298

U centralnom holu Niškog kulturnog centra, Dom zdravlja Niš u saradnji sa GO Palilula organizuje treći ovogodišnji Bazar zdravlja. Građani će moći da provjere svoje zdravlje besplatno i na licu mjesta.
Na Bazaru zdravlja radilo se određivanje procenta masne mase u organizmu, određivanje BMI, mjerenje krvnog pritiska, pregled mladeža, podjela savjeta u vezi pravilne ishrane sportista, podjela edukativnog materijala uz stručne savjete ljekara vezane za zdravlje i zdrave stilove života.
Vodeće uzroke obolijevanja i umiranja u Republici Srbiji predstavljaju hronična nezarazna oboljenja (bolesti srca i krvnih sudova, šećerna bolest, maligne bolesti – rak dojke, grlića materice i debelog crijeva), čijem nastanku i razvitku doprinose faktori rizika u najvećoj mjeri vezani za neadekvatno zdravstveno ponašanje, kao i za faktore nasljeđa. Rizik nastanka ovih oboljenja se može redukovati ili eliminisati primjenom određenih promotivnih aktivnosti i preventivnih intervencija.
I ove godine organizovaće se Bazari zdravlja na različitim lokacijama u gradu, u junu, julu, avgustu, septembru i oktobru. Osnovni cilj promocije zdravlja i zdravih stilova života je smanjenje broja novooboljelih i broja umrlih od hroničnih nezaraznih bolesti.