01. jul – Pokretni mamograf u Vojvodini – Srbija

0
261

Žene u Srbiji najčešće obolijevaju i umiru od raka dojke. Da oboljele ne bi postale samo broj u statistici, važni su preventivni pregledi. Pokretni mamograf obići će 11 opština u Vojvodini.
Pod sloganom Bori se kao žena, uradi prvu mamografiju na teritoriji Vojvodine počeli su preventivni pregledi na mobilnom mamografu. Vlada Vojvodine izdvojila je 25 miliona dinara i prvi mobilni mamograf najprije će pomoći u ranom otkrivanju raka dojke kod žena koje žive u vojvođanskim selima.
Pokrajinski sekratar za zdravstvo Zoran Gojković kaže za da se vojvođanska vlada uključila u kampanju Rak je izlečiv koju promoviše RTS.
– Kupovinom pokretnog mamografa željeli smo da dođemo u seoske sredine, gdje žene nemaju mogućnosti da obave preventivni pregled – naveo je Gojković u razgovoru za Jutarnji dnevnik RTS-a.
Statistika kaže da svaka 12 žena u Srbiji oboli od raka dojke.
Gojković ukazuje da ukoliko se bolest na vrijeme dijagnostikuje izlječenje je gotovo u sto odsto slučajeva. Navodi da će do kraja godine mobilni mamograf obići 11 vojvođanski opština. U planu je da se sa lokalnim domovima zdravlja osim pregleda održe različita predavanja o prevenciji bolesti.
U Višnjićevu gdje se mamograf trenutno nalazi, u ciljnu grupu ulazi 280 žena i već se prijavilo 220.
– Time se jača svijest lokalnog stanovništva i žene moraju da shvate da trebaju više da vode računa o svom zdravlju i da su za njega prvenstveno odgovorne – kaže Gojković.