01. jun EKONOMSKA KRIZA POVEĆALA SMRTNOST OBOLJELIH OD RAKA

0
245

Svjetska ekonomska kriza uticala je na povećanje broja smrtnosti stanovništva oboljelih od kancera za dodatnih 500.000, pokazala je studija sprovedena među pacijentima kojima je uskraćeno adekvatno liječenje zbog nezaposlenosti ili mjera štednje u budžetima za zdravstvo. Studija je rađena u periodu od 2008. do 2010. i ukazuje na to da je ekonomska kriza povezana sa povećanjem smrtnosti oboljelih od raka zbog povećanog siromaštva i nemogućnosti liječenja.
U izvještaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u istom periodu je registrovana povećana smrtnost za 260.000 osoba, ali se dodaje da je broj veći od 500.000 širom svijeta. Španija i Britanija su za svoje pacijente obezbjedili univerzalnu zdravstvenu zaštitu, tako da u ovim zemljama nije zabilježen ni jedan slučaj prijevremene smrti pacijenata sa dijagnozom kancera.
Samo u zemljama Evropske unije, 160.000 ljudi sa izlječivom dijagnozom je umrlo od ove bolesti. Rak je vodeći uzročnik smrti u svijetu, i znamo da su ekonomske promjene ključne za stepen preživljavanja raka – istakao je autor studije Mahben Marutapu i precizirao da je studija sprovedena na pacijentima čije oboljenje je izlječivo, kao što je, na primjer, početni stepen kancera dojke, prostate i debelog crijeva.
U istraživanju su uključene i statistike Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetske banke za više od 70 zemalja, i više od dvije milijarde stanovnika. Analiza je pratila vezu između nezaposlenosti, potrošnje na zdravstvene sisteme i broj smrtnih ishoda pri liječenju raka.