01. jun – Epidemija humanosti u cijelom regionu – Hrvatska

0
298

Predivna epidemija humanosti zahvatila je ljude ovog ljeta – više stotina njih nudi besplatan smještaj porodicama sa djecom sa problemima u razvoju, kojima je zdravlje trajno narušeno.
Dokazali smo mnogo puta da kada se ujedinimo možemo mnogo da pomogneo onima kojima je najpotrebnije, a ovog ljeta se izrodila još jedna akcija koja se širi čitavim regionom. A sve je počelo prije svega tri nedjelje na Facebook stranici -Iznajmljivači sa srcem-.
Sve je krenulo iz Prostira na Braču, pod sloganom -Nije u šoldima (novcu) sve – s ciljem da osigura besplatan boravak na moru porodicama iz cijelog regiona koji imaju djecu sa teškoćama u razvoju. Ubrzo je osnovana i Facebook grupa, a njen osnivač Vjera Matulić kaže da nije očekivala da će za tri nedjelje ta grupa okupiti preko 5.000 ljudi!
– Vidjela sam oglas jedne gospođe iz Dubrovnika koja je ponudila besplatan smještaj i oduševila se. Uradila sam isto i za par minuta obje smo već imale goste. Tada sam riješila da osnujem grupu kako bismo smjestili bar još pet-šest porodica. Nisam uopšte očekivala ovakvu reakciju, da će se sve proširiti brzinom svjetlosti. Za tri nedelje mi već imamo 5,000 članova – objasnila je Vjera.
Članovi grupe su mahom iz Hrvatske, ali ih ima i iz Crne Gore i Bosne. Pojavili su se i neki ljudi iz Makedonije, a Srba za sad nema – iako su više puta pozvani da se pridruže. Naime, iako Srbija ne može da ponudi more, može da ponudi banje, planine i prirodu koja može mnogo da pomogne djeci sa poteškoćama. Ukoliko želite da pomognete priključite se grupi -Iznajmljivači sa srcem – jer nema ljepšeg osjećaja od humanosti!
U grupi podjela na Srbe, Hrvate, Bosance, Crnogorce – nema. Organizatorka Vjera Matulić ipak kaže da povremeno dobije pitanje „A jel možemo mi iz Srbije da dođemo“.
– Bolest, bol, djeca ne znaju za granice. Hajde ovog ljeta da budemo jedna planeta – poručuje Vjera, objašnjavajući da su se akciji pridružili i brodari i ugostitelji sa primorja koji nude besplatne izlete i ručkove.
Ukoliko imate dijete sa posebnim potrebama, sve što treba da uradite jeste da pogledate ponude koje se već nalaze na Wall-u ove grupe i javite se humanim ljudima koji nude smještaj. Sa onim koji izdaje smještaj direktno se dogovarate oko datuma i svih detalja i potrebno je da dokažete koji problem ima vaše dijete. Ovo se radi isključivo zbog toga da ne bi došlo do prevara i obmana.
U čitavoj priči nema nikakvog posrednika niti agencije, kojoj se daje novac – ova grupa jednostavno služi tome da spoji roditelje u potrebi sa humanim vlasnicima smještaja. Pozivaju se sve koji žele i mogu da ugoste neko dijete ovog ljeta, da to i učine.