01. maj – Borba za ravnopravnost polova u muslimanskom svijetu

0
265

Ekonomski napredak u muslimanskom svijetu zavisi od kulturnog osnaživanja žena i njihove emancipacije.
– Ako želite ići naprijed, morate obrazovati djevojčice. A kada obrazujete djevojčice, promijenićete cijelu zajednicu. Tako mijenjate cijelo društvo – izjavila je dobitnica Nobelove nagrade Malale Yousafzai, kada je imenovana najmlađom u istoriji UN-ovom glasnogovornicom za mir na ceremoniji u New Yorku.
SAD je najavio da će ukinuti sva sredstva za UN-ov Populacijski fond (UNFPA). U izjavi iz UNPFA-e, ova agencija djeluje u više od 150 država obezbjeđujući pomoć pri planiranju porodice, treninge za babice, pretporođajnu njegu i usluge sigurnog poroda, a radi i na ukidanju prakse dječjih brakova kao i obrezivanja djevojčica. Postojanje takvih ključnih usluga osnažuje djevojke i žene da se obrazuju, zarade platu i žive prosperitetnijim životom .
Manjak pristupa obrazovanju ima veliki povratni učinak na zdravlje. Žene ne mogu doći do ključnih informacija i nisu u stanju da promijene vlastite živote, što ih čini podložnijim zaostalim kulturnim praksama i iskrivljenim vjerskim učenjima. Sve su ovo ključne prepreke ne samo za napredak žena već i za sveukupni ekonomski razvoj cijelih društava.
Ovi izazovi su posebno zastupljeni u muslimanskom svijetu, gdje je približno 65 posto žena nepismeno, u poređenju sa 40 posto nepismenih muškaraca.