01. maj – Vještačka materica uskoro i za bebe – SAD

0
272

Naučnici su uspješno razvili i testirali vještačku matericu koja je u stanju da podrži prijevremeno rođene jaganjce na period do četiri nedjelje. Ova novina bi mogla dramatično da smanji rizike od prijevremenih porođaja i kod ljudi. Prijevremeno rođeni jaganjci se čuvaju u transparentnoj posudi koja služi kao materica i inkubator. Istraživanje je sproveo tim ljekara i naučnika na čelu sa dr Alanom Flejkom, fetusnim hirurgom u Dječjoj bolnici u Filadelfiji.

– Ako možemo da podržimo rast i sazrijevanje organa za samo nekoliko nedjelja, možemo dramatično da poboljšamo ishod za bebe koje su rođene mnogo prije vremena – rekao je dr Flejk.

Bebe rođene prerano u ovoj kritičnoj fazi razvoja ne mogu da dišu i da se hrane, a nisu u stanju ni da se bore protiv infekcija bez medicinske pomoći. Čak i sa vještačkim održavanjem života, često pate od iznurujućih uslova koji u velikoj mjeri utiču na kvalitet njihovog života i stope smrtnosti. Prema istraživačima, više od jedne trećine svih smrtnih slučajeva kod odojčadi i 50 procenata slučajeva cerebralne paralize može da se pripiše prijevremenim porođajima. Od fetusa koji prežive, mnogi pate od hroničnih bolesti pluća i drugih povezanih komplikacija koje proizilaze iz nezrelosti organa.

Dr Flejk je istakao da nećemo gledati stvaranje djece iz epruvete poput onih opisanih u Hakslijevom Vrlom novom svijetu. Barem ne u skorije vrijeme.

– Realnost je da u ovom trenutku nema takve tehnologije na horizontu. Ne postoji ništa što bi zamijenilo majku u razvoju fetusa prvih nekoliko mjeseci.
Te bebe se stavljaju na ventilatore, u inkubatore u vrijeme kada njihova pluća zaista nisu u stanju da udišu vazduh. Zato su istraživači odlučili da se vrate majci prirodi i imitiraju majčinu matericu sa kontejnerom punim tečnosti u koje bi prijevremeno rođene bebe mogle da se stave u zamjenu za plodovu vodu, na način na koji su u pravoj materici. Mašina zakačena za pupčanu vrpcu jagnjeta dovodi kiseonik i odvodi ugljen dioksid. To je potpuno nova tehnologija tako da predstoji dugačak put do potencijalne pomoći za oko 15 miliona beba koje se rode prije vremena svake godine – objasnio je dr Flejk.