01. mart – Prijeti strašna epidemija Venecueli – Južna Amerika

0
274

Stručnjaci upozoravaju na dosad nezabilježenu epidemiju bolesti poput malarije ili denga groznice u Latinskoj Americi, kao posledicu kolapsa zdravstvenog sistema u Venecueli. Dobrobiti i poboljšanja javnog zdravstva u poslednjih 18 godina širom kontinenta mogli bi da budu izbrisani, ako Venecuela ne prihvati pomoć u kontroli širenja malarije, virusa zika, denga groznice i drugih bolesti koje pogađaju stanovništvo, upozoravaju stručnjaci u izvještaju objavljenom u časopisu Lancet zarazne bolesti.
Venecuela je nekada bila regionalni lider u kontroli malarije, ali sa kolapsom tamošnje zdravstvene zaštite, došlo je do masovnog odlaska medicinskog osoblja, što je izazvalo ogromne probleme, piše u izveštaju.
– Ove su se bolesti već proširile na susjedne Brazil i Kolumbiju, a zbog sve intenzivnijeg vazdušnog saobraćaja i migracija, većina Latinske Amerike i karipskog regiona, pa čak i američkih gradova sa venecuelanskom dijasporom kao što su Majami i Hjuston, u povećanom je riziku od ponovne pojave bolesti – piše u izveštaju.
– Ponovna pojava malarije i sličnih bolesti u Venecueli razvila je epidemiju nezapamćenih razmjera, ne samo u toj zemlji, nego i u cijelom regionu. Na osnovu podataka koje smo prikupili, želimo da podstaknemo nacionalne, regionalne i svjetske zvaničnike da smjesta krenu u akciju i spriječe širenje epidemije – naglasio je dr Martin Luelen sa Univerziteta Glazgov, glavni autor studije.