01. mart – Protesti zbog zataškavanja polnog zlostavljanja djece – BiH

0
237

Više hiljada Mostaraca je protestvovalo zbog zataškavanja slučaja polnog zlostavljanja oca nad maloljetnim djevojčicama, koji je pokrenuo brojne objave na društvenim medijima.
U organizaciji Facebook grupe Mostarske mame, tačno u podne oko 3000 ljudi, uglavnom mladih porodica s djecom, prošetalo je od Španskog trga u središtu Mostara do Centra za socijalni rad kako bi iskazali nezadovoljstvo njihovim radom. Ispred ovoga centra brojni su ostavili plišane igračke kojima se simbolično upozorava na rad institucija koje su trebale pomoći u razrješavanju ovog slučaja polnog zlostavljanja. Iz ove ustanove su medijima samo kratko poručili kako ne mogu davati bilo kakve informacije vezane za ovaj i slične slučajeve zbog zaštite prava i interesa djece.
Više mostarskih portala objavilo je najprije potresno pismo majke koja tvrdi kako je njezin bivši suprug polno zlostavljao svoje dvije kćerke duže vremena. Iznesene su tvrdnje kako su lokalna policija, državno tužilaštvo i Centar za socijalni rad učestvovali u prikrivanju ovog nasilja jer se radi o jednoj uglednoj mostarskoj porodici.
Iz policije su objavili da je ta prijava odbačena, dok je Državno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanske županije obustavilo istragu u ovom slučaju jer je utvrđeno da nema dovoljno dokaza da je počinjeno krivično djelo.