01. oktobar – BRZA REAKCIJA PRESUDNA POSLIJE MOŽDANOG UDARA – SAD

0
315

Istraživači na Univerzitetu Kalifornija u Los Anđelesu (UCLA) ustanovili su da što se ranije pacijentima koji su doživjeli moždani udar ukloni krvni ugrušak iz glavne arterije, bolje su im šanse za oporavak. Uz to, ljekari imaju i medicinski instrument za brže otvaranje arterija, a procedura se naziva mehanička trombektomija. Krvni ugrušci u glavnim arterijama sprječavaju dotok krvi u mozak, a bez dovoljne količine krvi, ćelije mozga počinju da umiru. Kada se tretira moždani udar, vrijeme je najvažnije.
– Veoma je važno za pacijente da prepoznaju upozoravajuće znake moždanog udara, dođu u bolnicu što prije, a za ljekare, medicinsko osoblje i zdravstveni sistem da zatim brzo ukažu pomoć pacijentu kada stigne. Ako otvorite arteriju u prva tri sata od moždanog udara, 65 odsto pacijenata biće u mogućnosti da živi samostalno već poslije tri mjeseca. Ako je prošlo osam sati prije otvaranja, onda će samo 45 odsto biti u mogućnosti da živi samostalno. Postoji značajna razlika u ishodu – objašnjava dr Džefri Sejver sa Univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu.
On je istraživao ishode kod oko hiljadu pacijenata, koji su preživjeli akutni moždani udar, u kojem se krvni ugrušak stvorio u velikoj arteriji. Sejver i drugi istraživači sproveli su kliničke testove na tim pacijentima i ustanovili da su trombektomija, zajedno sa ljekovima za uklanjanje ugruška, značajno poboljšali šanse za preživljavanje i oporavak.
Pošto je moždani udar drugi po redu vodeći uzrok smrti u svijetu i treći po redu uzrok onesposobljenosti, ova studija mogla bi da promijeni način na koji se tretira moždani udar, posebno sada, kada ljekari znaju koliko malo vremena imaju da pomognu pacijentima da se što prije oporave. Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.