01. oktobar – OKTOBAR – MJESEC PODIZANJA SVIJESTI O RAKU DOJKE

0
421

Mjesec oktobar je posvećen podizanju svijesti javnosti o raku dojke. To je prilika da se naglasi važnost prevencije i njene mogućnosti jer ukoliko se rak dojke na vrijeme otkrije mogućnost izlječenja je veća od 90%. Prilika je da jedni druge podsjetimo kako je potrebno na vrijeme početi brinuti o svom zdravlju i da u većoj mjeri pomognemo onima koji su već oboljeli.

Rak dojke nastaje nekontroliranim rastom maligno promijenjenih žljezdanih stanica dojke koje u početku uništavaju zdrave okolne stanice, a daljnjim razvojem bolesti ulaze u krvni i limfni sistem i širi se u druge dijelove tijela. Po nastanku i smrtnosti rak dojke je već duže vrijeme na prvom mjestu uzroka raka kod žena. Najčešće se pojavljuje kod žena iznad pedesete godine starosti, no mogu oboljeti i znatno mlađe žene, dok oko 1% oboljelih čine muškarci.

Najznačajniji rizici koji su povezani s nastankom i razvojem raka su: genetski (rak dojke u porodici), starost, prva menstruacija prije 12. godine, zadnja menstruacija poslije 50. godine, nerađanje ili rađanje prvog djeteta poslije 30. godine. Uz navedene faktore rizika postoji i niz drugih rizika koji se odnose na nezdrave stilove života, kao što su nezdrava ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, pušenje, neprimjerena konzumacija alkohola i stres.

Simbol „ružičasta vrpca“ je znak podrške, solidarnosti i potpore svim oboljelim od ove bolesti.