01. oktobar – Zemlja sa najmanje donora – Srbija

0
251

Savremena medicina uspjela je u nečemu što je doskora bilo nemoguće zamisliti – da se od pacijenta sa dijagnozom moždane smrti preuzmu vitalni organi i ugrade u tijelo drugog čovjeka kome se daje šansa za novi život.

Doniranje organa, međutim, teško prihvataju Srbi. Javni servis u Drugom dnevniku svake nedjelje ima prilog o donorstvu. Uključene su poznate ličnosti, razgovara se sa ljekarima, prave prilozi sa osobama koje su produžile živote zahvaljujući donorima. Ta medijska akcija RTS-a u saradnji sa Ministarstvom zdravlja traje već godinama, ali sa slabim efektom.

Brojevi su neumoljivi. Broj donora u Srbiji na milion stanovnika je za prvih osam mjeseci ove godine manji od tri (2,36), što Srbiju smješta na evropsko začelje. U poređenju sa zemljama regiona, ta slika je još pesimističnija. Prema podacima Eurotransplanta za period od januara do kraja avgusta, Hrvatska je imala 34 donora na milion stanovnika i nalazi se u svjetskom vrhu. Austrija 26,6, Slovenija 25,3, a Mađarska 18 donora na milion stanovnika.

I ovog ljeta, kroz bilborde koji su osvanuli u srpskoj prestonici. Ministarstvo zdravlja i Hemofarm fondacija pokrenuli su novu kampanju: I ja sam donor. Jer navijam za Srbiju.

Izvor: Eurotransplant i BT