01. septembar – Bez malih boginja u Crnoj Gori

0
368

U Crnoj Gori od juna 2018. nije zabilježen nijedan slučaj malih boginja, podaci su Instituta za javno zdravlje. Međutim u Evropi je situacija drugačija, pa je broj zaraženih morbilama najveći u posljednjih 13 godina, 90.000 oboljelih. To je i razlog što je Svjetska zdravstvena organizacija upozorila na dramatično oživljavanje malih boginja u Evropi, što je kako ističu u saopštenu, djelimično posljedica odbijanja vakcinacije.

Crna Gora je jedna od rijetkih zemalja u Regionu, ali i u Evropi koja u ovoj godini u statistici nema nijedan slučaj oboljelih od malih boginja. U Crnoj Gori u zadnjih 12 mjeseci nije bio nijedan jedini slučaj malih boginja, i jedna smo od rijetkih država u regionu u kojoj je takva epidemiološka situacija i jedna od rijetkih koja je sačuvala status zemlje sa iskorijenjenim malim boginjama – kazao je dr Senad Begić iz Instituta za javno zdravlje.

        Statistika Svjetske zdravstvene organizacije zabrinjava, posebno kada su u pitanju evropske zemlje 90.000 zaraženih predstavlja najveći broj zaraženih morbilima u posljednjih 13 godina.

        – Broj slučajeva malih boginja u prvoj polovini ove godine udvostručio se u odnosu na isti period 2018. Skoro 90.000 ljudi u Evropi zarazilo se virusom od januara do juna. Razlog dramatičnog oživljavanje malih boginja u Evropi je djelimično posljedica odbijanja vakcinacije – saopšteno je iz Svjetske zdravstvene organizacije.

        -Crnoj Gori problem nije odbijanje vakcinacije, već njeno odgađanje i zato postoji problem sa postizanjem pozitivnog imuniteta na vrijeme. Mi ga uspostavljamo, mi ga dostižemo ali ne onda kada je potrebno, odlaganje je opasno, jer produžava period u kojem je dijete nezaštićeno – objasnio je dr Begić.

        Kada je u pitanju region najnepovoljnija epidemiološka situacija je u Albaniji, kaže dr Begić, zatim u Makedoniji i Bosni i Hercegovini, dok je u Srbiji od početka godine upisano 15 oboljelih od malih boginja. Zato i oprez ali i apel roditeljima da djecu vakcinišu na vrijeme.