02. april – Objavljeni povjerljivi izvještaji o broju inficiranih i umrlih od koronavirusa – SAD

0
184

SAD je došao do zaključka da je Kina plasirala netačne informacije o broju inficiranih i umrlih od koronavirusa i smatra da je taj broj uveliko umanjen, stoji u izvještaju američke obavještajne službe koje je preni Bloomberg.

Agencija Bloomberg je objavila povjerljive izvještaje koji su predati Bijeloj kući. Na svojoj redovitoj dnevnoj konferenciji za novinare, predsjednik Donald Tramp je izbjegao konkretan odgovor.

– Njihove brojke se čine pomalo preumanjene i vrlo sam pristojan kada to kažem. Na pitanje jesu li im brojke tačne mogu reći da nisam kineski knjigovođa – rekao je Trump.

Američka obavještajna služba ocijenila je da je broj žrtava koronavirusa koji je Peking službeno objavio netačan i namjerno odudara od stvarnog stanja.

– Komunistička partija Kine je lagala, laže i nastaviće da laže o koronavirusu kako bi zaštitila režim – kazao je republikanski senator Ben Sasse, koji je komentarisao ove izvještaje.

– CIA je potvrdila ono što smo već znali: Kina je mjesecima prikrivala ozbiljnost stanja s virusom. Svijet sada plaća za njihove greške – istakao je njegov kolega iz Zastupničkog doma William Timmons.