02. decembar – Novine u radu državnih zdravstvenih ustanova – Srbija

0
258

Novim zakonom o zdravstvenoj zaštiti zdravstvenim radnicima koji rade u državnim ustanovama biće omogućen dopunski rad u matičnoj kući u popodnevnim satima. Pacijenti će moći da idu na preglede u državne ustanove i domove zdravlja kod ljekara koji bude odlučio da radi dopunski van svoje smjene i da te usluge plate.
Kako je potvrđeno u Ministarstvu zdravlja, ljekari i sestre moći će da odluče da trećinu radnog vremena rade dopunski u sopstvenoj državnoj ustanovi, a upravni odbori bolnica odlučivaće o cjenovniku pregleda za građane. Ovo će biti omogućeno za sve usluge, osim za one za koje postoje liste čekanja.
– Usvajanjem ovog zakona želimo da omogućimo zdravstvenim radnicima da ostanu u svojoj zemlji i da imaju mogućnost da dodatno zarade obavljajući svoj posao, a da se ne izlažu dodatnim naporima i da rade po nekoliko poslova u privatnim ustanovama – ističu u Ministarstvu zdravlja.
Cijene pregleda biće konkurentne i niže nego kod privatnika, a značajno je što će se za sve usluge plaćati porezi i doprinosi. Jedan od modela kako će se raditi je da 50 odsto novca od plaćenih pregleda dobija zdravstvena ustanova u kojoj se oni obavljaju, a preostalih 50 odsto ide na amortizaciju uređaja i honorare za ljekare i sestre koji će tu raditi dopunski.