02. februar – Medicinari protestuju zbog preminulih kolega – Srbija

0
60

Sindikat ljekara i farmaceuta zakazao je za 15. februar protest pred Vladom Srbije kako bi ukazao na veliki broj ljekara, i uopšte zdravstvenih radnika, umrlih tokom pandemije virusa korona, najavio je za Nova.rs predsjednik tog sindikata Rade Panić.

– Situacija je tako teška da smatramo da je protest održan uz sprovođenje svih epidemiloških mjera manji problem nego to što se dešava u zdravstvu i koliko je zdravstvenih radnika preminulo – istakao je Panić.

Samo u jednom danu četvoro ljekara umrlo je od posljedica kovida-19. Prema podacima Sindikata ljekara i farmaceuta, od početka pandemije preminula su 93 ljekara.

– Na žalost, još dosta kolega je na liječenju, neki od njih u teškom stanju i bojim se da će broj žrtava biti više od sto – naveo je Panić.

Prvi zahtjev protesta, prema njegovim riječima, biće da se porodicama svih zdravstvnih radnika, koji su preminuli od kovida-19, a u tom trenutku su bili u radnom odnosu, dodijele nacionalne penzije.

Ukoliko se kovid-19 proglasi profesionalnom bolešću, prema njegovim riječima, to će za ljekare značiti više različitih beneficija, kao što su ostvarivanje prava na naknadu štete, pravo na dodatne preventivne i rekreativne dane odmora, kao i definitivno zakonsko regulisanje prava na sto odsto naknade za bolovanje.