02. januar – Transplantacijom organa spašena 64 života u 2018. god. – Srbija

0
251

Transplantacijom organa u Srbiji su protekle godine spašena 64 života. Porodice su dozvolile da 23 preminule osobe budu donori organa i zahvaljujući njima u pet transplantacionih centara transplantirano je 38 bubrega, 16 jetri i presađeno 10 srca. Najviše transplantacija urađeno je u Kliničkom centru Srbije – 44, i to 19 transplantacija bubrega, 10 srca i 15 jetre. Zbog malog broja donora mnogi pacijenti, kojima je presađivanje organa jedini lijek, ne dočekaju transplantaciju.

Među zemljama koje su najviše uradile na razvoju transplantacionog programa je Hrvatska, koja sa Španijom dijeli prvo mjesto u svijetu, srazmjerno broju stanovnika, po broju transplantacija. Oni godišnje urade oko 250 transplantacija bubrega, 150 transplantacija jetri i oko 50 transplantacija srca. Jedna od karika koja je doprinijela dobrim rezultatima u Hrvatskoj je Zakon o pretpostavljenom donorstvu, koji je i Srbija usvojila, ali je ključna bila posvećenost i dobra organizacija nacionalnog programa za transplantaciju.

U Srbiji se mnogo očekivalo od Zakona o transplantaciji organa, koji je predvidio da su svi potencijalni donori, ukoliko se za života drugačije ne izjasne, međutim, ljekari kažu da je prošlo tek pet mjeseci od usvajanja i da je rano govoriti o njegovim efektima. Direktor Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije prof. dr Svetozar Putnik kaže da će efekti novog zakona biti vidljivi za godinu-dvije. On je naglasio da je u KCS tokom 2018. godine urađeno 10 transplantacija srca, da još između 30 i 40 pacijenata čeka na transplantaciju i da se taj broj ne mijenja poslednjih pet godina – jedni dobiju organ, ali pristižu novi pacijenti. Za pacijente koji ne mogu da čekaju dok se ne pojavi donor i organ primjenjuju se druge terapijske opcije kao što je ugradnja vještačke pumpe – vještačkog srca.

-To su mehanički uređaji kojima se mijenja dio srčane funkcije ili cijela srčana funkcija i to nekada bude definitivno terapijsko rešenje, a nekada omogućava ljudima da sačekaju transplantaciju – naglasio je Putnik. Većina pacijenata koji čekaju na transplantaciju srca su mladi ljudi između 30 i 40 godina. Djece trenutno nema na listi čekanja. Nedavno je transplantirano srce tinejdžeru od 17 godina, koji se sada osjeća dobro, redovno dolazi na kontrole i živi normalno.

Tokom 2018. godine urađeno je 38 transplantacija bubrega, a direktor Klinike na nefrologiju KCS prof. dr Marina Savin kaže da tim za transplantaciju bubrega uspješno radi, da su pacijenti zadovoljni i da je uz nove imunosupresivne terapije uspješnost transplantacije, sa dobrom bubrežnom funkcijom, 98 odsto.

Prof. Savin kaže da je uspješnost transplantacije bubrega u Srbiji na nivou svjetskih rezultata. Za transplantaciju je spremno još 150 pacijenata, a u toku su pripreme za dvaput više pacijenata.