02. jul – Do inovativnih ljekova kroz analizu efikasnosti ulaganja u zdravstvo – Srbija

0
252

Iako je ulaganje države Srbije u zdravstvo veoma slično susjednim zemljama poput Bugarske ili Rumunije, izdvajanje za inovativne ljekove ubjedljivo je najmanje u Srbiji u odnosu na sve posmatrane zemlje, kažu rezultati dvije različite studije, sprovedene od strane Udruženja proizvođača inovativnih lekova (Inovia) i Američke privredne komore u Srbiji (AmCham).
– Naša studija je pokazala značaj investiranja u inovacije i njihove efekte na dugoročne budžetske uštede i produženje životnog i produktivnog vijeka stanovništva. Zato je neophodno napraviti sistem analize efikasnosti ulaganja u zdravstvo i otvoreno razgovarati o dugoročno održivim modelima finansiranja inovativnih terapija – rekla je Jelena Pavlović, predsjednica AmCham-a, na konferenciji o razvoju zdravstvenih politika u Srbiji, koju su zajednički organizovali AmCham i Inovia.
Pored mnogo veće vjerovatnoće izlečenja i kraćeg roka nego uz konvencionalnu terapiju, pravovremenim liječenjem inovativnim terapijama generiše se značajna ušteda.