02. jul – Koronavirus mutirao u skoro 30 posto slučajeva – WHO

0
109

Svjetska zdravstvena organizacija prikupila je 60.000 uzoraka od inficiranih koronavirusom i utvrdila da je gotovo 30 posto uzoraka pokazalo mutacije u virusnom genomu.

– Gotovo 30 posto uzoraka genoma virusa uzročnika covida-19 koje je prikupila Svjetska zdravstvena organizacija imalo je znake mutacije no nema dokaza da je to dovelo do težeg oblika bolesti. Mislim da je to dosta rašireno – rekla je Soumya Swaminathan, glavna naučnica WHO-a, agenciji Reuters na marginama konferencije Udruženja novinara u UN-u (ACANU) u Ženevi.

Naučnici u istraživačkom centru Scripps otkrili su da se do aprila u 65 posto slučajeva bolesti u svijetu radilo o mutiranom virusu. Genetska mutacija novog koronavirusa, označena D614G, značajno povećava njegovu sposobnost da inficira ćelije te bi mogla objasniti zašto se bolest na sjeveru Italije i New Yorku širila brže nego ranije tokom pandemije, ocijenili su u studiji.

Dr Maria Van Kerkhove, epidemiološkinja WHO-a, rekla je da je mutirani soj virusa identifikovan još u februaru i da je kružio u Evropi i Americi.

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je rekao da bi ta organizacija uskoro trebala da dobije rezultate kliničkih ispitivanja ljekova koji bi mogli biti djelotvorni u liječenju covida-19.