02. jul – Veče zahvalosti medinskim sestrama koje nose veliki dio tereta u epidemiji – Hrvatska

0
25

U zagrebačkom hotelu Esplanade, u saradnji s Hrvatskom komorom medicinskih sestara, priređeno je svečano veče zahvalnosti medicinskim sestrama iz cijele Hrvatske koje svakodnevno više od godinu dana, uz ljekare i ostalo medicinsko osoblje, nose veliki dio tereta u liječenju i njezi pacijenata tokom epidemije COVID-19. Veče pod simboličnim nazivom Hvala sestro! okupila je više od stotinu medicinskih sestara iz mnogih bolničkih ustanova iz cijele zemlje.

Epidemija COVID-19 teško je pogodila cijeli svijet, ali je pokazala i svu snagu hrvatskog javnog zdravstvenog siatema u borbi sa svim izazovima. Upravo su ljekari, medicinske sestre i svi drugi zdravstveni radnici napornim radom u nimalo lakim okolnostima dali najveći doprinos da se društvo uspješno nosi s epidemijom, posebno u njenim počecima. Svakodnevni rad s najtežim bolesnicima od COVID-19 u izuzetno zahtjevnim uslovima u bolnicama nosi sa sobom, pored fizičkih napora, i mnoge stresove i traume s dugotrajnim posledicama.

O medicinskim sestrama govorila dr Dubravka Miljković, profesorica iz područja psihologije na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

Programu pod simboličnim naziovom Hvala sestro!, prisustvovala je, među brojnim gostima, i direktorica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu prof. dr. sc. Alemka Markotić. Vodila ga je glumica Bojana Gregorić Vejzović, a hrvatska diva Tereza Kesovija začinila je lijepu ljetnu veče u najstarijem zagrebačkom hotelu svojim šansonama.

Akciju zahvalnosti hrvatskim medicinskim sestrama podržale su i mnoge osobe iz javnog života Hrvatske, prenosi Danas.hr.