02. jul – Za pet mjeseci 840 oboljelih od morbila u Kantonu Sarajevo – BiH

0
248

U proteklih pet mjeseci u Kantonu Sarajevo je 840 osoba oboljelo je od morbila, pokazuju podaci Izvještaja Zavoda za javno zdravstvo KS. Najviše oboljelih je na području Opštine Novi Grad, koja i jeste jedna od najmnogoljudnijih opština u tom kantonu.
Najveći broj oboljelih je uzrasta od dvije do pet godina i to njih 273, dok su oboljele i 82 bebe mlađe od godinu dana. Najmanje je, tačnije sedam, oboljelih osoba preko 50 godina starosti. Najveći broj njih, 775 nisu vakcinisani, pokazuju podaci Zavoda, dok je sedam osoba bilo vakcinisano.
Ova bolest može se spriječiti vakcinacijom kod djece do 12 mjeseci, ali da bi postojao takozvani kolektivni imunitet koji bi štitio i djecu koja iz opravdanih razloga ne mogu biti vakcinisana potrebno je da je 95 posto stanovništva vakcinisano. Međutim, prema posljednjim podacima, u Federaciji BiH vakcinisano je 60,2 posto populacije, što je izuzetno nizak nivo imunizacije.
Zakon je propisao novčane kazne za roditelje koji ne vakcinišu svoje dijete, ali ne postoji daljnja zakonska odredba koja bi primorala roditelje na vakcinaciju jer se veliki broj njih odlučuje radije da plati novčanu kaznu, ali ne i da vakciniše dijete.