02. jul – Zbog moralne panike zavisnost od video igara poremećaj – Velika Britanija

0
237

Svjetska zdravstvena organizacija uključila je zavisnost od video igara u najnoviju verziju priručnika za klasifikaciju bolesti. Odluka da zavisnost od video igara postane psihički poremećaj bila je preuranjena i zasnovana na moralnoj panici, navode stručnjaci.
Predavač biološke psihologije dr Peter Etčels navodi da taj potez dovodi do rizika od patologizovanja ponašanja koje je bezopasno za većinu ljudi. Iz Svjetske zdravstvene organizacije navode da su ponovo pregledali dostupne dokaze prije nego što su zavisnost od video gara uključili u psihološke poremećaje. Kako navode, to uključuje konsenzus eksperata iz različitih discipina i geografskih regija, prema kojima se zavisnost definiše kao obrazac stalnog igranja video igara te tako ima prednost u od nosu na ostale životne interese.
Govoreći pred Centrom za nauku i medije u Londonu, stručnjaci su naveli da, iako je postojala dobra namjera za tu odluku, u isto vrijeme postojao je i nedostatak naučnih dokaza kako na pravi način dijagnostifikovati zavisnost od video igara. Dr Etčels, koji predaje na Bet spa univerzitetu, kaže da smo potencijalno na klizavom terenu.
-Suštinski, mi tu patologizujemo hobi, pa šta je sledeće? Postoje istraživanja o zavisnosti od sunčanja, plesanja i vježbanja, ali niko ne priča o tome da ih uključi u priručnik za klasifikaciju bolesti. Mislim da neko pravilo ne bi trebalo da nastane na osnovu moralne panike, a djeluje da se to upravo sada dešava – tvrdi dr Etčels.
Procjene o broju zavisnika variraju od manje od 0,5% do 50% igrača, što znači da postoji opasnost da nije moguće razlikovati ko zaista ima problem, a ko samo uživa u video igrama. Stručnjaci su takođe skeptični o tome da je vrijeme ispred ekrana – što uključuje i upotrebu smartfonova i tableta – štetno za djecu i adolescentne, kao što su neka istraživanja pokazala. Takva zabrinutost podstakla je Komitet za nauku i tehnologiju da pokrene istragu o tom pitanju.
Iz Svjetske zdravstvene organizacije navode da će klasifikovanje zavisnosti od video igara kao psihičkog poremećaja rezultirati povećane pažnje zdravstvenih radnika na rizike razvoja ovog poremećaja i, u skladu sa tim, na odgovarajuću prevenciju i liječenje.