02. maj – Nevakcinisana djeca neće moći u prvi razred – Sjeverna Makedonija

0
249

U Sjevernoj Makedoniji, od početka epidemije do 25. aprila je MMR vakcine primilo ukupno 21.168 djece starosti do 14 godina.
U osnovne škole u Sjevernoj Makedoniji neće biti upisivani prvaci koji nisu vakcinisani, potvrdio je potparol vlade u Skoplju Mile Bošnjakovski.
Bošnjakovski je rekao da se neće odstupati od mjera koje su donijete sa proglašenjem epidemije malih boginja u cijeloj državi i kako u narednu školsku godinu neće biti upisani budući učenici prvog razreda za koje nije dostavljen karton za vakcine.
-Vakcinacija je obavezna, u prvi razred se neće moći upisati djeca koja nisu vakcinisana. Zakon za osnovno obrazovanje, član 46, stav 2, je jasan – rekao je on na konferenciji za novinare.
U Sjevernoj Makedoniji, prema posljednjim objavljenim podacima, od 20. do 25. aprila prijavljeno je 95 novih slučajeva malih boginja, dok je ukupno od početka epidemije u decembru prošle godine registrirano 1.175 oboljelih.
– Stopa oboljelih od malih boginja je 56,8 na 100.000 stanovnika, što je najveći broj registriranih slučajeva u posljednjih deset godina – navodi državni Institut za javno zdravlje.