02. novembar – Mnoge zemlje spašavaju zdravstvo uvodeći restrikcije – EU

0
88

Ovog puta korona virus je zaobišao skandinavske države ali pravi haos po centralnim zemljama kontinenta. Slovačka je tokom vikenda na kovid 19 testirala gotovo pola populacije, odnosno 2,58 miliona.

– Rezultati pokazuju da je pozitivno 25.850 ljudi, odnosno jedan odsto – rekao je ministar odbrane Jaroslav Nad i dodao da oni moraju da budu u karantinu.

Testirali su se stanovnici stariji od 10 godina a u akciji testiranja učestvuje više od 40.000 zdravstvenih radnika na 5.000 lokacija. Testiranje je besplatno i na dobrovoljnoj bazi, ali onima koji se ne budu testirali neće biti dozvoljeno da idu na posao i imaće još neke restriktivne mjere.

U Italiji je nastala panika. Ministar zdravlja Roberto Speranca izjavio je da su novi podaci o epidemiji virusa korona “zastrašujući” i da sada u 24 sata registruju preko 32.000 novih slučajeva. Sigurno je i da ova zemlja ide u karantin, čime doprinose i senzacionalističke izjave tamošnjih ljekara. Dr Vičenco Tipo, pedijatar napuljske bolnice Santobono kazao je da u posljednje vrijeme raste broj djece do 15 godina starosti, koja su inficirana kovidom 19.

Dan pred uvođenje drastičnih mjera protiv širenja virusa korona, u Njemačkoj je registrovano 14.177 novoinficiranih, a od posljednjeg presjeka preminulo je 29 osoba. Zbog velikog porasta broja inficiranih, Njemačka uvodi drastične mjere koje će biti na snazi do kraja novembra.

Francuzi, koji su već u karantinu strahuju od polaska djece u školu, poslije pauze od dvije nedjelje zbog vjerskog praznika. Ljekari izražavaju sumnju u mogućnost da se broj inficiranih na dnevnom nivou smanji na 5.000 što je cilj koji je postavio predsjednik Emanuel Makron, do 1. decembra, do kada najmanje traje nešto blaži “lokdaun”.

U Austriji raste broj novih slučajeva infekcije virusom korona kao i preminulih osoba od kovida ili sa kovidom 19..

Britanski premijer Boris Džonson objavio je da su potvrđeni slučajevi u Velikoj Britaniji dostigli milion i po i najavio je zaključavanje na nacionalnom nivou. Zatvaraju barove, restorane i neprehrambene prodavnice, a ljudima će biti naređeno da ostanu kod kuće, uz nekoliko ograničenih izuzetaka, uključujući posao, školu i rekreaciju.

Guverner Njujorka Endru Kuomo najavio je zbunjujuću novu politiku za ljude koji putuju u njegovu državu i zahtijeva da se dva puta testiraju (jednom prije i jednom nakon dolaska) ako žele da izbjegnu cio dvonedjeljni karantin. Brine ga proslava Dana zahvalnosti.

Iz Izraela stiže vijest da je oko 100 pripadnika religijske zajednice Druzi upalo u bolnicu Ziv u drevnom gradu Safed na sjeveru Izraela i otelo tijelo šeika Abua Zaina al Dina Hasana Halabija, koji je preminuo od virusa korona, prenio je Jerusalim post. Oni su tijelo odnijeli u Madždal Šams, gdje je šeik sahranjen u prisustvu velikog broja ljudi.