02. oktobar – Amerikancima Nobel za medicinu – Švedska

0
260

Ovogodišnja Nobelova nagrada za medicinu dodijeljena je američkim naučnicima Džefriju Holu, Majklu Rosbašu i Majklu Jangu, za njihovo otkriće molekularnih mehanizama koji kontrolišu biološke satove u ljudima. Kako je saopštio Nobelov komitet, njihova otkrića objašnjavaju kako biljke, životinje i ljudi adaptiraju svoj bioritam, kako bi bio sinhronizovan sa rotacijom zemlje. Cirkadijski ritam prilagođava fiziologiju osobe različitim fazama dana, utičući na san, ponašanje, nivo hormona, telesnu temperaturu i metabolizam.
Trojica američkih naučnika podijeliće nagradu od 1,1 milion dolara. Ove godine svaki laureat će iz Nobelovog fonda dobiti devet miliona švedskih kruna, odnosno blizu milion eura.
Ispred Odbora za dodeljivanje Nobelovih nagrada u Stokholmu obratio se sekretar Nobelove skupštine, Tomas Perlman i objavio imena dobitnika.
-Džefri Hol rođen je u Njujorku, a svoj ključni rad obavio je na univerzitetu Brendajs. Trenutno je penzionisan i živi u Kembridžu, u Bostonu. Majkl Rosbeš rođen je u Oklahoma Sitiju, istraživanja je obavljao takođe na univerzitetu Brendajs, gde i dalje radi kao redovni professor. Majkl Jang, koji je rođen u Majamiju, bavio se istraživačkim radom na Rokfeler univerzitetu u Njujorku, gde i dalje predaje-.
Nobelova nagrada za medicinu je prva od nekoliko koje se dodjeljuju svake godine.