02. oktobar – DODIJELJENA NOBELOVA NAGRADA ZA MEDICINU- Švetska

0
257

Ovogodišnju Nobelovu nagradu za medicinu dobio je Yoshinori Ohsumi za otkriće mehanizma autofagije, temeljnog procesa kojim se razgrađuju ćelijske komponente, objavila je Nobelova skupština na institutu Karolinska u Stockholmu.
Njegovo otkriće početkom 1990-ih otvorilo je put razumijevanju procesa kojim ćelija „reciklira“ svoj sadržaj i važnosti autofagije u mnogim fiziološkim procesima poput prilagođavanja na izgladnjivanje na ćelijskom nivou i odgovora na infekciju. Mutacije gena koji regulišu autofagiju mogu izazvati bolesti a proces autofagije uključen je u nekoliko stanja poput karcinoma ili neuroloških bolesti.
Ohsumi je rođen 1945. u Japanu i doktorirao je 1974. na univerzitetu u Tokiju. Na tom univerzitetu 1988. uspostavio je i naučni istraživački tim. Od 2009. predavač je na tokijskom institututu za tehnologiju.
Ovogodišnje nagrade, koje se dodjeluju iz fondacije švedskog industrijalca Alfreda Nobela (1833-1896), izumitelja dinamita, iznose osam miliona švedskih kruna (840.000 eura).
Nobelova nagrada za fiziologiju i medicinu prvi put je dodijeljena 1901.
Prošle godine nagradu su dobili Irac William C. Campbell, Japanac Satoshi Omura i Kineskinja Youyou Tu za razvoj liječenja za razorne parazitske bolesti koje pogađaju milione najsiromašnijih u svijetu.
Nagrade se uručuju 10. decembra na godišnjicu Nobelove smrti.