02. oktobar – U bici protiv korona virusa angažovano 10.000 medicinara – Srbija

0
97

U jeku četvrtog epidemijskog talasa, koji bilježi rekorde po broju novoinficiranih, zdravstveni sistem je opet na ispitu izdržljivosti. Prema grubim procjenama, u bici protiv kovida trenutno je angažovano oko 10.000 ljekara, medicinskih sestara i drugih medicinskih radnika.

Oni koji su ostali u nekovid-bolnicama bitku biju da olakšaju život pacijentima sa malignitetom kojima su odložene operacije, sa kardiovaskularnim i drugim oboljenjima. Pod najvećim pritiskom su anestezolozi, kojih u Srbiji ima svega oko 900. Oni trenutno “drže” čitavo zdravstvo, jer bdiju nad pacijentima na respiratoru, ali su nezamjenjivi i u svim hirurškim intervencijama.

Samo u tri specijalne kovid-bolnice – Batajnica, Novi Sad i Kruševac, kao i dva kliničko-bolnička centra – Dr Dragiša Mišović i Zvezdara, angažovano je oko 5.500 medicinara. Zbog posledica uzrokovanih virusom korona na bolničkom liječenju širom Srbije, u ove tri specijalizovane i svim ostalim bolnicama, nalazi oko 6.500 pacijenata – pišu Večernje novosti.