03. april – Pregled magnetnom rezonancom za samo jedan minut – Švedska

0
228

Naučnici švedskog Instituta Karolinska uspjeli su drastično da skrate vrijeme potrebno za izvođenje pregleda magnetnom rezonancom – MR (Magnetic Resonance Imaging – MRI), i to na samo nešto više od jednog minuta.

Tim Sprenger i Stefan Skare razvili su 5.000 linija programskog koda kako bi dvije tehnike (Echo-Planar Imaging – EPI i MRI) iskombinovali u jednu jednistvenu metodu, koju su označili kao EPI-miks (EPI-mix).
Skeniranje magnetnom rezonancom se zasniva na magnetnim i radio talasima koji snimaju organe u tijelu, što zahtijeva da čovjek leži mirno tokom obavljanja procedure. Njena upotreba doživjela je veliki porast u periodu od 1993. do 2004. godine.
Uobičajena upotreba MR skeniranja podrazumijeva više načina snimanja. Tokom obavljanja procedure pacijent mora da miruje po sedam minuta za svaki snimak, zbog čega cio proces snimanja traje oko 30 minuta, do jednog sata.
Kod korišćenja EPI-miks tehnologije, naučnici su uspjeli da stvore metod kojim vrijeme trajanja kompletnog procesa skraćuju na samo 70 sekundi.
Prošle godine Skare i njegov tim su objavili video-snimak koji prikazuje obavljanje pregleda 30 pacijenata, primjenom EPI-miks tehnologije, za manje od jednog sata.
-Iako su konačni rezultati pomalo nejasni, kada se uporijede sa kompletnim MR pregledom, oni već sada mogu biti od koristi ljekarima za rano utvrđivanje uzroka i preliminarnu dijagnozu – kaže stručnjak za radiologiju Ana Falk Delgado.