03. avgust – Herojska ruka – medicinsko pomagalo namenjeno najmlađima – SAD

0
264

Moderna medicina svakodnevno nas iznenađuje novim dostignućima, pa je tako jedna devojčica iz Ostina, u saveznoj državi Teksasu, postala najmlađa američka korisnica bioničke ruke, koja će joj pomoći da uživa u svim onim stvarima koje priliče jednoj osmogodišnjakinji. Iako rođena bez lijeve podlaktice, Medlin Gardner svakako uživa u igranju dječije verzije američkog fudbala, skijanju i gimnastici, ipak, neke stvari, koje bi volela da radi, predstavljale su joj problem.

Sada, ovo bi moglo da se promijeni zahvaljujući novoj bioničkoj ruci, britanske firme Open bajoniks, koja je nedavno u Sjedinjenim Državama izbacila medicinsko pomagalo naziva Herojska ruka, namenjeno najmlađima.

Svaka Herojska ruka posebno se pravi u Bristolu, u Engleskoj, pri čemu se koriste tehnologije kao što su 3D skeniranje i 3D štampanje. Spoljašnjost je stvar želje budućeg korisnika.
Pomagalo firme Open bajoniks košta oko 20 hiljada dolara i pokriva ga zdravstveno osiguranje velikih zemalja na Zapadu, kao što su Velika Britanija, Sjedinjene Države, Njemačka ili Francuska.