03. avgust – Stiže pet novih mjera za buduće roditelje – Hrvatska

0
95

Formiranjem nove Vlade pojedina ministarstva su se pripojila drugima pa tako i demografija više nije dio ministarstava nego postaje poseban državni sektor. Nova TV provjerila je kako će taj sektor funkcionisati te kakvu će ulogu s demografijom imati premijer Andrej Plenković.

Gradovi se, posebno oni u ruralnim djelovima zemlje, trude da zadrže mlade porodice. Opština Belišće sprovodi dvadesetak demografskih mjera i to sve kako bi potstakli rast i zadržali mlado stanovništvo.

Ljerka Vučković, zamjenica gradonačelnika Belišća, kaže da najveća naknada za novorođenčad za prvo dijete iznosi 5.000 kuna. Ističe da grad osigurava još i dodatna sredstva za sve one roditelje koji su ostvarili pravo na vrtić, a nije bilo mjesta.

Za demografiju će uskoro na državnom nivou biti zadužena središnja državna kancelarija za demografiju i mlade. Zvonimir Frka Petešić, sekretar Kancelarije premijera, kaže da će ova kancelarija biti pod premijerom jer je riječ o pitanju koje zahvata brojne resore.

Prva ministrica demografije, Nada Murganić, prisjeća se da, kada je ona postala ministrica, najveća kritika bila je da će se demografija izgubiti u socijali. No, ipak je sproveden dobar dio mjera. Murganić navodi da su u dva navrata značajno podignute roditeljske naknade i da se povećao opseg korisnika dječjeg dodatka.