03. januar – Cijena ljekova – SAD

0
247

Donald Tramp, predsjednik SAD-a je na sastanku kabineta najavio ogromno smanjenje cijena ljekova. Kompanija za podatke u zdravstvu Elsevir smatra da takva najava nije realna.
Cijene nastavljaju da rastu. Nove mjere, koje je administracija najavila prošle godine i radi na njihovoj primjeni, po svemu sudeći nisu promijenile taj trend, kazali su iz Elsevira.
Podaci o promjenama cijene ljekova u Americi, koje je prikupila kompanija Elsevir, pokazuju da je od 20. decembra do 2. januara promijenjena cijena 1.179 proizvoda. Među njima, snižena je cijena 30 vrsta ljekova a povećana cijena 1.149 ljekova. Od njih, 328 ljekova je poskupljelo između 9 i 10 procenata, dok je kod ostalih riječ o povećanjima manjim od tog procenta. Portparol Elsevira Kris Kepot kaže da će više kompanija ovog mjeseca najaviti povećanje cijena ljekova.
Kompanija, koja je razvila softver koji pomaže pacijentima da pronađu ljekove po najpovoljnijoj cijeni, navodi da je porasla cijena često korišćenih ljekova, na primer za visok krvni pritisak ili dijabetes.