03. jun – Dr Milomir Ninković predsjednik Evropskog udruženja plastičnih hirurga – BiH

0
382

Ljekar Milomir Ninković koji je fakultet završio i karijeru počeo u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, u Sarajevu izabran je za novog predsjednika Evropskog udruženja plastičnih hirurga.
Dr Ninković je prvi koji izvršio transplantaciju podlaktica i šaka sa mrtvog pacijenta, prvi koji je uradio rekonstrukciju donje usne s mišićem sa natkoljenice i ekspert kojem je pripala čast da u Londonu, pred Britanskim kongresom, održi čuveno predavanje Gillius Lecture, posvećeno engleskom hirurgu Sir Haroldu Gilliusu, koji se smatra ocem plastične hirurgije.
Dr Ninković je prvo radio u Innsbruck, gdje je nastavio stručno usavršavanje, da bi završio na minhenskoj klinici Bogenhausen, gdje je, zbog neuobičajenog pristupa rješavanju problema, stekao reputaciju jednog od najboljih evropskih stručnjaka za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju. Tamo je šef Odjela za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju.
Dr Ninković je ocijenio da izbor za predsjednika Evropske asocijacije plastičnih hirurga predstavlja svojevrsnu krunu svega što je uradio tokom karijere.
Kaže da kada je bio u Sarajevu, da je bio šokiran onim što je vidio u Kliničkom centru.
– Neshvatljivo mi je da jedna takva ustanova tako malo polaže na higijenu, koja je osnova našeg posla. Znam da nema novca i da se možda zato ne mogu srediti zidovi, ne može kupiti kvalitetnija i modernija oprema, ali kada sam vidio da i pacijenti i osoblje puše u bolnici, bio sam preneražen. Ja sam 2003. godine u Minhenu zabranio pušenje u klinici, što je dočekano kao šok, ali je danas to svugdje tako – objasnio je dr Ninković.