03. oktobar – NOVI TEST ZA RAK DOJKE – SAD

0
284

Novi test je razvijen u Sjedinjenim Državama, pod nazivom Onkotajp De Iks koji određuje na koji način će pacijent reagovati na hemoterapiju, i jedan je od nekoliko genetičkih testova, koji može da pokaže ljekarima kolika je vjerovatnoća povratka bolesti.

Pacijenti sa rakom dojke plaše se hemoterapije zbog njenih brojnih sporednih efekata, kao što su mučnina i gubitak kose, uz potencijalna oštećenja pluća, jetre i kostiju. Međutim, studije su pokazale da neki pacijenti nemaju dobrobiti od hemoterapije. Novi genetički test sada pomaže ljekarima da provjere te pacijente i izbjegnu nepotrebni tretman.

Kada uzorak tkiva dojke pokaže prisustvo malignog tumora, ljekari često preporučuju hiruruški zahvat, posle kojeg slijedi šestomjesečni tretman ljekovima, u koji može da bude uključena i hemoterapija, radi sprječavanja daljeg širenja kanceroznih ćelija. Hemoterapija uništava preostale ćelije raka, ali takođe ima štetne sporedne efekte, mučninu, gubitak kose, vrtoglavicu, kao i mogući sterilitet i oštećenja nekih organa.

Onkotajp De Iks je jedan od nekoliko genetičkih testova, koji može da pokaže ljekarima kolika je vjerovatnoća povratka bolesti i najprecizniji je u ranim fazama. Slični testovi, kao što su Prosigna i Endopredikt su u fazi kliničkih ispitivanja u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Austriji. Do sada, Onkotajp De Iks je korišćen samo u slučajevima raka dojke, ali istraživači kažu da slični testovi mogu da budu razvijeni za ostale vrste raka.