03. septembar – Povećane cijene antibiotika za 400 odsto – SAD

0
240

Direkter jedne američke farmaceutske kompanije branio je odluku da poveća cijenu ključnog antibiotika za čak 400 odsto, na gotovo 2.400 dolara po bočici, navodeći da mu je to moralna obaveza.
Predsjednik kompanije Nostrum Pharmaceuticals Nirmal Maj rekao je da ima moralnu obavezu da proizvod prodaje po najvećoj cijeni.
– Ovo je kapitalistička ekonomija i ako ne zarađujete, ne možete da opstanete – rekao je Maj i uporedio odluku da poveća cijenu lijeka sa prodajom za pola milijarde dolara, uz poruku da je u ovom poslu da bi zaradio novac.
Cijena antibiotika Nitrofurantoin, koji je prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije ključan u liječenju urinarne infekcije, povećana je sa 474 dolara po bočici na 2.392.
Komesar Agencije za hranu i ljekove, Skot Gotlib odbacio je Majovo opravdanje za povećanje cijene antibiotika, navodeći da nema moralne obaveze da se pacijenti iskorištavaju. Dodao je i da će agencija nastaviti da promoviše konkurenciju, kako oni koji ne vode računa o javnom zdravlju ne bi iskorištavali pacijente kojima su potrebni ljekovi.
Predsjednik Donald Tramp najavio je plan da pojača konkurenciju među farmacetuskim kompanijama, da bi pokušao da snizi cijene ljekova.