04. april – Usvojen šerijatski zakon – Azija

0
242

UN je upozorio da je ta većinom muslimanska zemlja i bivši britanski protektorat prekršila ljudska prava kada su 3. aprila na snagu stupili islamski zakoni kojima se sodomija, preljuba i silovanje kažnjavaju smrtnom kaznom, i to kamenovanjem, a krađa amputacijom.

Ministar vanjskih poslova Bruneja Erywan Yusof brani novi zakon u svom pismu UN-u u kojemu tvrdi da su mjere usmjerene više na prevenciju, nego na kažnjavanje.
– Cilj je obrazovati, onemogućiti, rehabilitovati i njegovati više nego kazniti – napisao je Yusof.
U pismu navodi da se kažnjavanje neće odnositi na nemuslimane, što je bilo središnje pitanje u medijskoj buri koja se podigla nakon najave uvođenja šerijatskih zakona. Brunej, mala država u jugoistočnoj Aziji s 400 hiljada stanovnika, uporno brani svoje pravo na primjenu zakona, čiji su dijelovi prvi put usvojeni 2014.
U pismu piše da je kriminal preljuba i sodomije zaštita svetosti porodične loze i braka pojedinih muslimana, posebno žena.
– Ljudska prava se odnose na svaku osobu gdje god se nalazila bez ikakve diskriminacije. Odobreni zakon to jasno krši. – rekao je glavni sekretar UN-a Antonio Gueterres.