04. avgust – Jesen će biti teža zbog drugih virusa – Hrvatska

0
107

Za oboljele od COVIDA-19 uskoro stižu prve doze remdesivira, potvrdila je u intervjuu za Večernji list direktorica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević dr Alemka Markotić.

Jesen će biti teža najprije zbog drugih virusa koji dijelom izazivaju slične simptome pa postoji opravdan strah da se ne zaguši zdravstveni sistem. Djeca će krenuti u školu, ali uslovi u kojima će se nastava odvijati zavise praktički od škole do škole, zbog infrastrukture i veličine razreda.

– S obzirom na kapacitete različitih škola i infrastrukturne razlike, nemoguće je donijeti za sve jednake upute pa će se u pojedinim sredinama i potencijalnim situacijama preporuke morati povremeno modifikovati i za neke situacije i mjesta donositi i izdvojeno – objasnila je dr Markotić.

S obzirom da su djeca otpornija i nisu tako često prenosnici koronavirusa, dr Markotić navodi teoriju “trenirane imunosti” o kojoj struka puno raspravlja te nastoji da utvrdi je li moguće da djeca, inače mahom sklona raznim infekcijama, zbog toga imaju “istreniran” imunitet na viruse pa su tako otpornija i na ovaj.