04. avgust – Počela je integracija privatnog i državnog zdravstvenog sistema – Srbija

0
36

Ako bi se javni i privatni zdravstveni sistem potpuno integrisali, građanima bi bilo mnogo lakše da dođu do specijalista, važnih analiza, da odrade sve od osnovnih pregleda, pa sve do recepata za ljekove. Prvi korak u tom procesu napravljen je sa uvođenjem privatnika u sistem e-recepta. O čemu se tačno radi, za javnost su objasnili dr Mirsad Đerlek, sekretar za zdravstvo, i Zoran Đorđević, direktor Pošte Srbije.

Naime, do sada su lekari u priatnim klinikama i ambulantama izdavali samo papirne recepte, koje su pacijenti morali da čuvaju i samo uz njih su mogli da podignu ljekove.

Prema riječima dr Đerleka, privatne zdravstvene ustanove prvo će biti uključene u sistem elektronskog izdavanja recepata (eRecept) putem platforme elektronske podrške privatnom sektoru koju je razvila Pošta Srbije.

– Time će biti stvoreni tehnički uslovi da i ljekari u privatnoj praksi izdaju elektronske recepte na isti način kao u državnim zdravstvenim ustanovama. Na ovaj način moći ćemo i da pratimo regularnost prepisivanja ljekova i spriječimo neregularnosti – objasnio je Đerlek.

Kako je dodao, praćenje recepata pomoglo bi i zdravstvenom sistemu i javnom zdravlju.

– Poznato je da nekontrolisano korišćenje ljekova dovodi do rezistencije, pa su bakterije i virusi sve otporniji na njih. Na ovaj način sistematski bismo mogli da pratimo recepte i da spriječimo neracionalno prepisivanje, na primer, antibiotika i tako spriječimo trajno loš uticaj na javno zdravlje – obrazložio je sekretar.

Kako je objasnio v. d. direktora Pošte, činjenica da ovo preduzeće sarađuje sa zdravstvom može da čudi samo neobaviještene.

– Pošta je kompanija s najrazvijenijom informatičkom infrastrukturom u zemlji i uz pomoć naših stručnjaka taj potencijal u poslednje dvije godine intenzivno se razvijamo na dobrobit svih građana. Uz digitalizaciju poštanskih usluga, razvili smo i niz rješenja koja su omogućila savremenu e-uslugu za građane i privredu, a najnoviji Poštin softver omogućava građanima koji se liječe u privatnoj praksi da dobiju elektronski recept – objasnio je Đorđević.

Prema njegovim riječima, e-recept je prvi u nizu koraka u kojima će Pošta pomoći zdravstvenom sistemu.

– Sledeći korak je dostava lekova na kućnu adresu, koja je zamišljena tako da svi pacijenti, bilo da se liječe kod privatnika ili u državnim ustanovama, mogu prilikom pregleda da potpišu da žele da im se ljekovi dostavljaju na adresu. Tada će vjerovatno poštar pokupiti lijek u apoteci, a onda odnijeti do pacijenta. Koliko bi to značilo onima koji su nepokretni, ili imaju neke hronične bolesti zbog kojih ne smiju da izlaze, najbolje znaju oni koji takve bolesnike imaju u svojoj okolini ili porodici – rekao je on.

Kako su najavili Đorđević i Đerlek, ova usluga će za građane biti besplatna, a plaćaće se samo participacija, kao i trenutno u državnim ustanovama.

Do 1. januara dat je krajnji rok za primjenu ovog sistema. Alo.rs