04. avgust – Veliki farmaceutski koncerni obustavljaju razvoj novih antibiotika – Švajcarska

0
269

Multirezistentne bakterije sve više se šire. Istovremeno, veliki farmaceutski koncerni obustavljaju razvoj novih antibiotika. To je nedavno učinio i farmaceutski gigant Novartis. Dvije godine je prošlo otkako je švajcarski Novartis najavio borbu protiv super-bakterija. Koncern i druge vodeće kompanije u branši pozivali su na akciju. – Treba formirati globalni front protiv nastanka infekcija rezistentnih na ljekove jer se radi o jednoj od najvećih opasnosti za svjetsko zdravlje – stajalo je u saopštenju Novartisa. Novartis se sada povukao iz te borbe. Kompanija je obustavila razvoj novih ljekova protiv bakterija otpornih na antibiotike. Oko 140 zaposlenih u SAD je dobilo otkaz. Obustavljen je i razvoj novih ljekova protiv virusa. U jednom saopštenju, Novartis objašnjava da će svoje resurse objediniti u drugim oblastima. Novi šef koncerna, Vas Narsimhan, nedavno je naglasio značaj novih ljekova protiv raka i srčanih oboljenja.

Prema ocjeni Saveza istraživačkih farmaceutskih kompanija (VfA) razvoj novih vrtsta antibiotika je težak. Za to su sada neophodna znatno veća sredstva nego krajem prošlog vijeka. Istovremeno su mogućnosti zarade male, zato što se od ljekara izričito traži da nova sredstva shvate kao rezervne antibiotike. Njih bi dakle trebalo što manje prepisivati, kako bakterije i na te ljekove ne bi velikom brzinom razvile rezistentnost.

Na upit medijske kuće NDR, Novartis odgovara da finansijski dobro stoji, ali da sredstva nisu beskonačna. Novartis je jedan od tri najveća farmaceutska proizvođača u svijetu – sa oko 124.000 zaposlenih i godišnjim obrtom od preko 40 milijardi dolara.

– S obzirom na globalni problem sve veće rezistencije, povlačenje Novartisa iz daljeg istraživanja u toj oblasti nije dobra vijest. To pokazuje da uslovi za istraživanje i razvoj novih ljekova u toj oblasti za velike farmaceutske kompanije i dalje nisu dovoljno atraktivni. – kaže Mark Brenštrup iz Centra za istraživanje infekcija u Helmholcu. I farmaceutski gigant AstraZeneca prije oko dve godine je obustavio razvoj novih antibiotika. Niz drugih velikih koncerna to već odavno više ne radi. Dr Čan Imirzalioglu iz Njemačkog centra za istraživanje infekcija kaže da je za žaljenje svako povlačenje farmaceutskih firmi iz oblasti istraživanja infekcija, posebno razvoja novih antibiotika. U doba sve veće rezistentnosti na antibiotike, razvoj u ovoj oblasti je najveći prioritet.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), Ujedinjene nacije, G20, kao i bivši njemački ministar zdravlja Herman Gree, uvijek iznova su naglašavali koliko je važan razvoj novih antibiotika – s obzirom na sve veći broj bolesti čiji su uzrok multirezistentne bakterije. Procjenjuje se da zbog tih bakterija već sada u svijetu godišnje umire 700.000 ljudi. Ranije je djelovalo da je farmaceutska industrija spremna da prihvati taj izazov. Sto malih, srednjih i velikih farmaceutskih kompanija 2016. godine se založilo za formiranje industrijske alijanse za borbu protiv rezistentnih bakterija. Zajednički su obećali veća ulaganja u istraživanje i razvoj novih ljekova.