04. decembar – Treću godinu zaredom smanjen životni vijek u SAD

0
252

Jedna nova studija ukazuje na značajno skraćenje očekivanog životnog vijeka u Sjedinjenim Državama. Na osnovu analize podataka, očekivani životni vijek porastao je je za oko 10 godina u periodu od skoro šest decenija, od blizu 70 godina, do skoro 79, ali je zatim, od 2014, smanjen tokom tri godine zaredom.

Ukupno skraćenje očekivanog životnog vijeka povezano je sa povećanjem smrtnosti u okviru grupe radno sposobnog stanovništva između 24 i 65 godina, kazao dr Stiven Vulf koji je koautor izvještaja.

– Veliki dio toga je povećanje broja smrtnih slučajeva zbog predoziranja ljekovima, to je bio jedan od najvećih razloga za takav trend – kaže dr Vulf.

Sudeći prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, prosječno 130 Amerkanaca umrlo je svakoga dana zbog predoziranja opijatima tokom 2017. godine. Ipak, to nije jedina razlog skraćenja života Amerikanaca.

– Ustanovljen je povećan broj smrtnih slučajeva zbog alkoholizma, samoubistava, zbog desetak bolesti organizma. Mislim na dijabetes, bolesti pluća, srčana oboljenja, sve ukupno to uključuje 35 uzroka smrti – dodao je dr Vulf.

Prof. Džon Hejga iz Nacionalnog instituta za pitanja starenja kaže da su ti podaci poražavajući.

– Demografi čupaju kosu. To su ozbiljne stvari. Nismo imali toliko skraćenje očekivanog životnog vijeka u Americi od ranih godina epidemije AIDS-a, a prije toga u godinama međunarodne epidemije gripa poslije Prvog svjetskog rata – objasnio je prof. Hejga. Međutim, on takođe naglašava da je skraćenje očekivanog životnog vijeka kombinacija više procesa koji traju već decenijama.

– To se događa duže vrijeme. Sjedinjene Države zaostaju za drugim zemljama u poboljšanju procenta smrtnosti u tim direktno vidljivim mjerama statusa javnog zdravlja, već decenijama. Veoma je važno da se tretiraju simptomi, ali i uzroci zdravstvenih problema. Kao dodatak razvoju protokola za borbu protiv zavisnosti od ljekova, alkoholizma ili samoubistva treba da pogledamo unazad i zapitamo se šta se događa sa životnim uslovima u Americi, koji navode ljude na takva ponašanja. Zašto imaju toliko bola zbog kojeg se okreću ljekovima? Šta je uzrok očajanja koje ih navodi na samoubistvo? Zašto je dijabetes toliko loše kontrolisan – kazao je profesor Vulf.

Na neka od tih pitanja odgovara dr Džon Hejga.

– Mi trošimo skoro dvostruko više od evropskog prosjeka u zdravstvenom sektoru. To je 3,5 hiljade milijardi dolara vrijedna industrija u Sjedinjenim Državama. Ni jedna druga zemlja nije ni blizu. Nismo dovoljno učinili u oblasti prevencije bolesti i svemu što bi ljudi trebalo da rade. Da budu fizički aktivni, da se pravilno hrane, da pristupaju zdravstvenim problemima na vrijeme.

Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.