04. decembar – Žena rodila nakon eksplantacije materice – Brazil

0
251

Žena u Brazilu rodila je nakon što joj je transplantirana materica od preminule donatorke, a to je prvi takav uspješan zahvat. Ljekari su ranije u zemljama poput Švedske i SAD-a uspješno transplantirali materice od živih donora, a nakon tih transplantacija žene kojima su materice transplantirane su rađale djecu. Ali u ovom slučaju stručnjaci kažu da se radi o značajnom napretku, jer je prvi put rođeno dijete nakon što je transplantirana materica od preminule donatorke. Ljekar koji vodi ovo istraživanje pojasnio je koje su prednosti ovakvog postupka.

– Kod preminulog donora smanjujemo rizike, jer ne postoje rizici po donora. Osim toga, manji su i troškovi, jer nema hospitalizacije, a ni jako duge operacije donora – poručio je dr Dani Ejzenberg sa Univerziteta u Sao Paulu, koji vodi ovo istraživanje. Dr Ejzenberg je rekao da je i sam pronalazak živog donora jako težak, te logistički izazovan posao. Ovo nije prva transplantacija materice s preminulog na živog donora, ali je ovo prvi slučaj u kojemu je nakon transplantacije s preminulog donora rođeno dijete. Tim ljekara je rekao, kako je rođena djevojčica koja je zdrava, te koja se normalno razvija.

Nakon rođenja djeteta, materica je uklonjena iz tijela žene kojoj je donirana u istom zahvatu u kojemu je dijete rođeno carskim rezom. Ljekari su to objasnili time da bi bilo skupo održavati ženu na imunosupresivima koji su potrebni da tijelo ne bi odbacilo transplantirani organ.