04. jul – Vakcinisati najmanje 70 odsto stanovništva – Slovenija

0
23

U Sloveniji je do sada registrovano samo 40 slučajeva infekcije delta varijante koronavirusa, rekao je premijer Janez Janša u parlamentu, dodajući da je četvrti talas neizbježan ako se do kraja ljeta ne vakciniše najmanje 70 odsto stanovništva, pa u Evropi postoje mišljenja o uvođenju obavezne vakcinacije.

Odbacujući navode opozicije da je njegova vlada loše upravljala zdravstvenom krizom i da je odziv na vakcinaciju bio manji jer nije stvorila dovoljno povjerenja u ljude, slovenački premijer je rekao da je Slovenija, sa trećinom potpuno vakcinisanih i 40 odsto vakcinisanih odraslih u sredini u Evropi po procentu imunizacije.

On je u parlamentu, odgovarajući na pitanja o stanju epidemije, u terminu za poslanička pitanja, rekao da procenat vakcinisanih treba znatno povećati kako bi ljeto i jesen bili što „normalniji“.

– Ako u Evropi na jesen imamo jak talas zbog delta varijante, onda ćemo mi biti krivi za to. Tada ćemo se morati zapitati kako to da smo uspjeli da razvijemo i proizvedemo efikasnu vakcinu protiv kovida-19 tako brzo, a ne možemo da ubijedimo ljude da se vakcinišu – naveo je Janša.

Dodao je da bi cijela Evropa trebalo da se zapita kako je došlo do takvog „jaza između napretka evropske nauke i ne baš visokog nivoa duhovnosti, svijesti i solidarnosti“. Naveo je da pojedine članice EU već pripremaju zakonska rješenja za obaveznu vakcinaciju pojedinih kategorija stanovništva protiv kovida 19, druge razmatraju obaveznu vakcinaciju svih odraslih, neke planiraju obaveznu vakcinaciju za medicinsko osoblje, zaposlene u staračkim domovima, radnike u snabdjevanju, turizmu i sličnim djelatnostima i predložiće ukidanje prava na besplatno testiranje na koronavirus onima koji ne žele da se vakcinišu.

Iako ovo za sada nije vladin prijedlog, Slovenija će morati da razgovara o takvim rješenjima i donese konačnu odluku, rekao je slovenački premijer, prenosi Beta.