04. jun – Po broju umrlih od raka Hrvatska na 10 mjestu na svijetu

0
241

Univerzitet u Wašingtonu provelo je dosad najopsežniju studiju globalne stope oboljelih od raka. Najveći broj novih dijagnoza raka ima Australija, dok Sirija ima najnižu stopu oboljelih od raka i najmanji broj onih koji umiru od te smrtonosne bolesti.

U rezultatima istraživanja pominje se i Hrvatska. Naime, nalazi se na 10. mjestu u svijetu po broju umrlih od raka na 100.000 stanovnika. Studija je obuhvatila 195 zemalja i 29 vrsta raka, te na osnovu podataka iz 2016. godine izvela tablice koje prikazuju zemlje po broju oboljelih i umrlih od te bolesti. Dok Australija ima najviše oboljelih, Mongolija ima najviše smrti kao posljedice neke vrste raka. Sirija ima najmanji broj dijagnostikovanih, kao i najmanje smrti uzrokovanih rakom.

Najčešći tipovi tumora pojavljuju se na plućima, crijevima i dojkama, s time da su rak pluća, debelog crijeva i želuca najsmrtonosniji.

U 2016. godini u svijetu je bilo 17,2 miliona oboljelih od raka, što je za 28 posto više nego u 2006. Tokom deset godina od raka je umrlo 8,9 miliona ljudi. Studija je otkrila kako su u mnogim zemljama stope smrtnosti smanjene, no broj novih slučajeva je narastao. Najviše smrti na 100.000 stanovnika u 2016. godini bilježi: 1. Mongolija, 2. Zimbabve, 3. Dominika, 4. Mađarska, 5. Grenada, 6. Urugvaj, 7. Tonga, 8. Sjeverna Koreja, 9. Sv. Vincent i Grenadini i 10. Hrvatska.

Studija zaključuje da stope raka rastu u prosječnim ekonomijama, zemljama u kojima stanovnici generalno nisu ni bogati ni siromašni.