04. maj – Dame u bijelim mantilima dominiraju u zdravstvu Srpske – BiH

0
232

Rukovodilac Odseka za bolničku zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović je prije početka 17. konferencije zapadnog Balkana Žene u medicini izjavio da zdravstvenu zaštitu stanovništva Republike Srpske vode žene.

On je naveo da to potvrđuju podaci prema kojima žene čine 64 odsto doktora medicine u Srpskoj, stomatologije 69 odsto, magistara farmacije 89 odsto, a medicinskih tehničara 84 odsto, dodavši da je takva struktura i u obrazovanju medicinskih radnika. – Kada je u pitanju njihovo usavršavanje, žene u medicini su potpuno ravnopravne – dodao je Latinović.

Predstavnik Organizacionog odbora konferencije Ivana Todorović rekla je da je cilj ovog skupa da u kontekstu ljudskih prava ukaže na položaj žena u ljekarskoj profesiji, ali i u društvu uopšte, te da predstavi uspješne žene u medicini.

– Predavači su bile uspješne žene, doktori i inostrani predavači koji prvi put dolaze u Banjaluku – navela je Todorovićeva, dovaši da je konferencija okupila 40 studenata i ljekara iz Republike Srpske, Federacije BiH, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Austrije i Njemačke.

Ona je ocenila da žene teško dobijaju specijalizacije u oblastima kao što je hirurgija, zbog predrasuda.

Konferenciju je organizovao Komitet za međunarodnu razmjenu studenata medicine Republike Srpske sa filijalom Međunarodne organizacije ljekara za prevenciju nuklernog rata i očuvanje mira u Banjaluci.